Leuke spelletjes voor thuis of op vakantie

Onze naam zegt het al een beetje de ‘Amsterdam Farm Lodge’ zit op een ‘boerderij’, maar niet zomaar een boerderij; wij verhuren vakantie appartementen op een stadslandbouwproject aan de rand van Amsterdam. We zitten hier samen met allemaal andere bedrijfjes die raakvlak hebben met gezond en duurzaam leven, voedselproductie en natuur. Zo is er een open luchtvlindertuin, een imker, een varkensboer, bij de stadstuinderij groeien allemaal groenten, een natuurspeeltuin, een bierbrouwerij, een restaurant en nog veel meer. Wij zijn dol op bloemen, planten en dieren en je kan bij ons heel goed buitenspelen. We hebben drie leuke tips om thuis of tijdens je vakantie te doen.

  1. Dierenbingo.Wat heb je nodig? Een stift, pen, of potlood en papier. Teken op het papier een vierkant of rechthoek en verdeel deze in vakjes (hoe meer vakjes je maakt hoe moeilijker het wordt). Schrijf in de vakjes verschillende soorten dieren die waarschijnlijk wel bij jou in de tuin of de buurt te vinden zijn. Schrijf er boven ‘dieren bingo’. Nu kan je beginnen met spelen; ga lekker naar buiten en kijk goed om je heen (soms in kleine hoekjes of onder stenen), als je een dier ziet uit 1 van je vakjes dan zet je daar een kruis door. Heb je een heel rijtje compleet met kruizen (horizontaal, verticaal of diagonaal) dan heb je bingo! Natuurlijk speel je door tot je een volle kaart hebt (dat hoeft niet in 1 dag). Je kan dit in je eentje spelen, maar als je meer ‘bingokaarten’ maakt kan je het ook samen spelen, zelfs op afstand. Stuur bijvoorbeeld een kaart naar je neefje, nichtje, opa of oma. Als je dan bingo hebt kan je elkaar bellen of appen om te vertellen welke dieren je gezien hebt. Misschien heb je nog wel onthouden waar je ze gezien hebt en kan je de ander helpen om het dier ook te vinden. Wie heeft als eerste zijn kaart vol?
  2. Zonnebloemenspeurtocht.Wat heb je nodig? Biologische zonnebloemen zaden (biologisch is beter voor de insecten en de natuur), een schepje, een fles met water, pen/potlood/ stift/ papier. Begin mei (in de meivakantie dus) is een heel goed moment om zonnebloemen te planten, je weet wel die hele grote gele bloemen. Teken een ‘schatkaart’ van je straat of buurt (uit je hoofd of door op pad te gaan) en ga daarna naar buiten met je schatkaart, een potlood, schepje, zonnebloem zaden en fles water. Zoek plekjes grond waar volgens jou wel een mooie zonnebloem kan staan (let op dat de zon er wel kan schijnen); denk aan de aarde rondom een boom of misschien een randje van een plantsoen. Misschien durf je wel aan te bellen bij je buren om te vragen of je een bloem in hun voortuin mag zaaien. Als je een bloem zaait, maar dan een klein gat met je schepje, stop het zaadje in het gat, maak het weer dicht en geef het zaadje een beetje water uit de fles. Teken op de schatkaart een bloemetje op de plek waar je gezaaid hebt. Zo, nu moet je geduld hebben tot de zomervakantie, bewaar je schatkaart goed. In de zomervakantie is het tijd om de speurtocht te doen, ga op zoek naar de plekken waar je een bloem gezaaid hebt en kijk welke er zijn gaan groeien. Daarna kan je de schatkaart ook aan je vrienden uit de buurt geven, dan kunnen zij ook op zoek naar de bloemen.
  3. Zaai je eigen groenten en kruiden. Wat heb je nodig? Biologische zaadjes van groenten en kruiden; sommigen kan je eenvoudig ‘op de vensterbank’ verbouwen, denk bijvoorbeeld aan tuinkers, radijsjes, knip sla, ronde worteltjes, basilicum en bieslook. Potgrond of zaaigrond, wat bakjes en schaaltjes, boterhamzakjes, elastiekje, plantenspuit. Op de meeste pakjes van de zaden staat uitgelegd hoe je ze moet zaaien. Eigenlijk is het super simpel, je doet wat aarde in een potje, legt de zaadjes op de aarde en dan weer een heel klein laagje aarde over heen. Lekker wat water geven met de planten spuit, boterhamzakje over het potje met een een elastiekje. Je kan de potjes (als ze onderin gaatjes hebben ) ook nog op een schaaltje zetten waar je water op kan gieten. Zet de potjes op een zonnig plekje. Zodra de eerste groene mini plantjes uit de grond komen, haal je het plastic zakje weg. Nu begin het moeilijkst, wachten en water geven. Het is super belangrijk dat je de ‘baby plantjes’ elke dag of misschien wel 2x per dag water geeft met de plantenspuit. Je zal zien hoe ze groeien en als de planten groot zijn, kan je heerlijk smullen van je eigen groenten en kruiden. Als je een tuin hebt, dan kan je ook een (biologische) ui, knoflookteen, of aardappel in de grond stoppen, daar groeien planten uit als je het dan weer opgraaft kan je kijken of er extra ui, knoflook en aardappels zijn gegroeid. En wist je dat je ook het afgesneden ‘kontje’ van een prei of lente uitje in het water of de grond kan zetten, er groeit dan weer een nieuwe prei of lente ui uit. Wel ook water geven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>